Wat is nou eigenlijk een prikkabel en waarvoor gebruik je die?

Een prikkabel, ook wel priksnoer, lichtsnoer of lichtslinger genoemd, kun je gebruiken als feestelijke verlichting of als tuinverlichting voor buiten. Een prikkabel is niets meer dan een lange platte kabel waaraan fittingen zijn gemonteerd. De ruimte tussen de fittingen kan verschillen per prikkabel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een prikkabel compleet met led lampen met 1 of 2 lampen per meter in lengtes van 5 meter tot en met 100 meter lang. De fittingen hebben 2 scherpe pinnetjes en die worden op de platte kabel geprikt zodat de lampen in de fitting worden voorzien van stroom.  In die voorgemonteerde fittingen kun je led lampen draaien en zo ontstaat er een lange sliert led verlichting. Zo is de prikkabel aan zijn naam gekomen.

Een prikkabel kun je ophangen langs een schutting, zowel strak als in boogjes. Je kunt een prikkabel ook bevestigen onder een overkapping, carpoort of dakgoot. Kortom, wil je gezellige verlichting voor buiten in de tuin of op een feest locatie? Een prikkabel is daar een prima oplossing voor.

 

Welke ( led ) lampen kun je in de prikkabel gebruiken?

Vroeger werd een prikkabel met glazen gloeilampen geleverd. Deze lampen vraten energie en waren erg breekbaar. Tegenwoordig is er op het gebied van prikkabel verlichting veel veranderd en is er keuze uit energiezuinige milieuvriendelijke led lampen in verschillende uitvoeringen. Bijna alle led lampen zijn 1 Watt en hebben een nagenoeg onbreekbare plastic kap. De uitstraling van de led lampen op een lichtsnoer is belangrijk en daarin tegen erg persoonlijk. Je kunt er voor kiezen om een led lamp te nemen met een witte kap of een led lamp met een transparante kap. De licht intensiteit is verschillend bij de gekozen kap. Over het algemeen stralen de transparante led lampen het licht ronder en helder uit in vergelijking met een witte of matte kap. Hou je van kleuren dan is de keuze van gekleurde led lampen misschien een optie.

 

Welke kleurtemparatuur van led lampen kies je bij een prikkabel?

Bij led lampen voor in de prikkabel lichtslinger wordt de warmte van de verlichting uitgedrukt in de eenheid Kelvin ( K ). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe kouder en witter het licht. Hoe lager het aantal Kelvin hoe warmer en ook geler het licht is. De kleur warm wit 2650K is mooi zacht licht en dit kiezen de meeste mensen. Wil je een warme kleur dan kies je voor extra warm wit 2000K dit licht is wat geel oranje licht net als de gloed van een vlam van een kaars.

 

Zelf de afstand van de lampen op de prikkabel bepalen?

Onze standaard prikkabel is voorzien van 1 of 2 lampen per meter en een aanloopsnoer met stekker van 1 of 1,5 meter voordat de lampen beginnen. Kom je hier niet mee uit en wil je bijvoorbeeld dat de lampen pas na 3 meter beginnen of wil je misschien wel 3 lampen per meter op je prikkabel? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen prikkabel zelf samen te stellen. Kies dan voor een lege prikkabel in een lengte naar keuze. Deze lege prikkabels zijn al voorzien van een stekker en een eindkapje. Wij verkopen ook losse fittingen voor de prikkabel. Deze fittingen prik je op de gewenste plaats op de kabel en je schroeft de dop vast met een inbus sleutel. Zo kun je zelf bepalen waar je een fitting plaatst en het aantal fittingen en lampen bepalen. Nu hoef je alleen nog de led lampen in te draaien en de prikkabels is klaar voor gebruik.

Soms als je de prikkabel wil geleiden langs een dakgoot of overkapping kan het handig zijn om de kabel vast te zetten met montagebeugeltjes voor de prikkabel. Deze beugeltjes zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en passen precies om de platte prikkabel heen zodat je de prikkabel netjes en strak kunt vastzetten.

 

Wil je meer prikkabels aan elkaar door verbinden?

Dan kunnen koppelbare prikkabels de oplossing zijn. Deze prikkabels zijn aan het uiteinde voorzien van een speciale connector waar je de volgende prikkabel mee kunt doorverbinden. Hiervoor heb je geen gereedschap nodig, het is plug&play. Koppelbare prikkabels zijn er in een aantal lengtes: 10 meter, 25 meter en 50 meter. Wat zijn de grote voordelen ten opzichte van gewone prikkabels:

  1.  Je kunt meerdere prikkabels door koppelen en alles werkt op 1 stekker.
  2.  Koppelbare prikkabels kun je voor een andere gelegenheid ook afzonderlijk van elkaar gebruiken.

 Met koppelbare prikkabels kun je makkelijker werken, de lengtes zijn wat korter waardoor het gewicht ook wat handzamer is. In plaats van 100 meter prikkabel kun je beter 2 x 50 meter of 4 x 25 meter koppelbare kabels nemen, dit werkt en stuk makkelijker. ​

 

© 2015 - 2024 Wittelampionnen.nl, de lampion specialist | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel